Prinsengracht 1
1015 DK Amsterdam
T +31 (0)20 262 12 20

Nieuws

25.11.2015

Lezing Jimmy Wales in Paradiso


Op 25 november was de jaarlijkse uitreiking van de Erasmusprijs. Dit jaar heeft Wikipedia de prijs in ontvangst mogen nemen. Voorafgaand aan de prijsuitreiking gaf oprichter Jimmy Wales een lezing in Paradiso. Onder leiding van Ruben Maes ontstond er een levendig gesprek met echte kenners uit de zaal. 


Als iedereen kan bijdragen aan Wikipedia, hoe voorkom je dan activisme en ideologische vertekening? Kan Wikipedia de kennis en informatie van de hele wereld bestrijken met een redactie die voornamelijk uit blanke mannen bestaat? Dit zijn belangrijke vragen zonder hapklare antwoorden. Wales liet zien dat hij zich bewust was van deze gevaren en meer dan bereid om in toekomst hard te werken  aan oplossingen.

De Erasmusprijs wordt toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal, of sociaalwetenschappelijk gebied. Bij de prijs hoort een bedrag van 150.000 euro. Oprichter Jimmy Wales liet, geheel in lijn met zijn gedachtegoed, de prijs in ontvangst nemen door de ‘community’ van Wikipedia.

 

Wikipedia ontvangt de prijs omdat zij de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten. De initiatiefnemers van Wikipedia hebben daarvoor een nieuwe en effectieve democratische vorm ontworpen. De prijs wordt in het bijzonder toegekend aan Wikipedia als community - de gezamenlijke onderneming van tienduizenden vrijwilligers die, wereldwijd, helpen vorm te geven aan dit initiatief.

Nieuwsoverzicht Nov