Prinsengracht 1
1015 DK Amsterdam
T +31 (0)20 262 12 20

Nieuws

15.02.2012

Column: Makkelijker gezegd dan gedaan, samenwerken


Onze adviseurs delen hun ervaringen en inzichten uit het werk voor onze opdrachtgevers regelmatig in een column voor deze site. Deze keer: Geke van Velzen, over samenwerking.


Makkelijker gezegd dan gedaan: samenwerken

Je zou denken dat het vanzelfsprekend is dat organisaties, die gebukt gaan onder dezelfde bezuinigingen, beter gaan samenwerken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Strategievorming doen organisaties in de basis namelijk liever alleen. Al was het maar omdat veel organisaties ook elkaars concurrenten zijn, of in een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie met elkaar verwikkeld zijn. Vaak duurt het dan ook langer dan de meeste krantenlezers logisch vinden, voordat partijen in een bepaalde sector elkaar 'vinden'.  

&MAES wordt dikwijls gevraagd om te proberen zulke gemeenschappelijke strategieën te ontwerpen of verschillende partijen daarover met elkaar in gesprek te laten gaan. Ik denk aan de nieuwe samenwerkingen in de kunst-en cultuursector waar we menig gesprek over hebben begeleid. Of de producenten in de bio-energie, die elkaar hebben gevonden om een sluitende businesscase te maken..  Of de milieuorganisaties, die vorig jaar samen met notabene VNO-NCW een samenwerkingsverband zijn aangegaan om het biodiversiteitsbeleid van de grond te krijgen.  

Mijn conclusie is dat het eigenlijk altijd wat oplevert, wanneer je over je eigen schaduw heen springt en met organisaties uit je eigen sector op zoek gaat naar gemeenschappelijke belangen. Voor ons als adviseurs is het dan natuurlijk mooi om dat gesprek te mogen begeleiden en de gemeenschappelijke strategie op papier te zetten, maar het echte werk zit er dan al op. Dat is namelijk het werk om al die partijen tot het inzicht te brengen, dat zij er meer aan hebben een gemeenschappelijke strategie te ontwikkelen dan zich dood te staren op hun eigen organisatie. En dat is natuurlijk juist wat die organisaties doen als de broekriem wordt aangetrokken. Makkelijker gezegd dan gedaan dus, samenwerken!   

Nieuwsoverzicht feb